Reklama

Kalarepa z woka z cielęciną

Kalarepa z woka z wołowiną lub cielęcina – danie błyskawiczne. Trochę nas zaskoczył fakt, że kalarepa jest dość popularna w Wietnamie. Smak jest znacznie wzmocniony przez sosy: sojowy, rybny i ostrygowy.

Składniki:

Sposób przygotowaniacieloecina:

Kalarepę obieramy, kroimy na pół i potem na plastry 3mm. Wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy 2 minuty. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Odstawiamy.

Cielęcine kroimy na 3mm plasterki.

W woku smażymy na łyżce oleju i dużym ogniu połowę czosnku, cebulę i kalarepę około 2 minut. Odstawiamy na bok. Do woka dodajemy trochę oleju i smażymy z resztą czosnku wołowinę, około 2-3 minut. Dodajemy kalarepę i sosy: sojowy, rybny i ostrygowy. Smażymy jeszcze około 2 minut.

Posypujemy swieżo zmielonym pieprzem.

Gotowe. Podajemy z ryżem.