Reklama

Roladki z miruny zapiekane z serem i szpinakiem

Dla 6 osób
Czas przygotowania 20 minut, czas pieczenia 35 minut
Składniki:
filet z miruny ze skórą (12szt) 1,5 kg
por 1 szt
masło 1/4 kostki
szpinak 0,5 kg
ser żółty 250g
czosnek 8 ząbków
oliwa z oliwek
sól
cytryna 2 szt

Filety z miruny zamocz w chłodnej wodzie, wciśnij do nich połówkę cytryny. 3-4 długie liście pora zalej wrzątkiem, żeby zmiękły. Czosnek drobno posiekaj i wrzuć na oliwę na patelni. Szpinak pokrój i dorzuć na patelnię, przykryj pokrywką, podgrzewaj przez 5 minut, posól, zamieszaj i zostaw pod przykryciem. Ser pokrój w grube (0,5cm) plastry. Liście pora rozerwij na 12 długich wstążek. Włącz piekarnik na 180 stopni.Wyjmij mirunę z wody, posól stronę ze skórą i ułóż na desce skórą do dołu. Na filecie połóż kawałek sera i łyżkę szpinaku. Zwiń filet i zwiąż go wstążką z pora. Roladki układaj w nasmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym. Pokrój masło w kostki i ułóż na roladkach. Jeśli został Ci żółty ser ułóż go również na wierzchu. Wstaw roladki do nagrzanego piekarnika, piecz przez 35 minut w 180 stopniach. Podawaj z ćwiartkami cytryny.

Dobrze jest podać je z sałatką z pozostałej części pora (ogórek, koperek, jogurt, sól pieprz) i/lub ryżem. Do białej ryby pasuje również białe wino.

DSC01551