Reklama

Zupa brokułowa

Składniki
– opakowanie mrożonych brokułów lub ok 50 dag surowych
– marchew
– seler
– por
– pietruszka
– 5-6 ziemniaków
– 2-3 łyżki śmietany
– kostka bulionowa
– 2 skrzydełka z kurczaka
– niepełna łyżka granulowanego czosnku
– 2 żółtka
– natka pietruszki

Sposób przygotowania:
Marchew, seler, ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Pora oczyścić, umyć i pokroić w talarki, a surowe brokuły umyć i podzielić na różyczki.
Następnie do ok. 2 l wrzącej wody wrzucić warzywa, kostkę bulionową i skrzydełka. Gotować do czasu, aż wszystkie składniki będą miękkie.
Doprawić czosnkiem, solą i pieprzem, a żóltka rozmieszać ze śmietaną i dodać do zupy. Wszystko gotować jeszcze ok. 10 min.
Na koniec zupę posypać drobno pokrojoną natką pietruszki i gotowe 🙂 Do zupy można dodać ugotowany wcześniej ryż lub makaron.
Smacznego!

zupabrokulowa