Home Przyprawy krajowe Antypka – Wonna Wiśnia

Antypka – Wonna Wiśnia

by KuchennePrzyprawy.pl
antypka - wonna wiśnia

Ta mocno aromatyczna przyprawa to nic innego, jak pestka tzw. Wonnej Wiśni (łac. Cerasus mahaleb) zwanej też Antypką. Antypka, wiśnia wonna (prunus mahaleb) to krzew lub niewielkie drzewo, które rośnie w Europie oraz w zachodniej i środkowej Azji. Drzewo osiąga od 3 do 10 metrów wysokości. Dojrzałe owoce są czarne, a wewnątrz jasne. W pestkach antypki są małe, beżowe, owalne nasiona. Nasiona te suszy się i mieli, a potem używa jako przyprawy do chleba i wyrobów cukierniczych, a także do wyrabiania sera (m.in. Nablusi). Ich smak to coś pomiędzy gorzkim migdałem, a wiśnią. Przyprawa jest popularna w Turcji i na Bliskim Wschodzie, ale używa się ich także w Grecji (jej tutejsza nazwa to Mahlepi). Nasiona z pestek antypki są dość miękkie i mają gorzki, orzechowy smak. Na Bliskim Wschodzie nasiona są sprzedawane w dwóch postaciach tzn. zmielone lub w całości.

Może zainteresują Ciebie również....