Home Przyprawy świata Agar

Agar

by KuchennePrzyprawy.pl

Agar – Żelująca substancja otrzymywana z czerwonych alg morskich, występuje w postaci proszku, płatków i sprasowanych bloków.
Sproszkowany agar nadaje się do pieczenia. Rozpuszcza się go w zimnej wodzie, jak żelatynę, podgrzewa do zagotowania i powoli gotuje aż się całkiem rozpuści – nie powinno to zająć dłużej niż 10 minut.

Może być spożywany przez wegetarian. Bardzo bogaty w błonnik Agar-Agar (zawartość błonnika 80%) potrafi wchłonąć ilość wody równą 100-krotności swojej objętości. Zwiększając objętość po spożyciu Agar-Agar daje uczucie sytości dodatkowo stymulując wzmożone ruchy jelit, co wpływa na poprawę środowiska jelitowego.

Spożywanie Agar-agar jest całkowicie bezpieczne (agar-agar uważany jest za bezpieczniejszy zamiennik żelatyny zwierzęcej) i bardzo dietetyczne (prawie nie zawiera kolorii). Galaretka uzyskana z Agar-Agar praktycznie nie ma koloru, smaku i zapachu, co umożliwia nadawanie jej dowolnego smaku, zapachu i koloru.

W kuchni japońskiej Agar-Agar wykorzystywany jest do przygotowania szerokiej gamy deserów i dań z galaretą.

agar

Może zainteresują Ciebie również....