Home Przyprawy świata Annatto

Annatto

by KuchennePrzyprawy.pl
annatto - kuchenneprzyprawy.pl

Annatto

Bixa orellana Rodzina Bixaceae

Annato używane jest zarówno jako przyprawa i barwnik. Na łacińskich i meksykańskich rynkach może być lepiej znane pod nazwą Achiote, na Filipinach jako atsuwete lub achueteAnnato jest mieszanką karotenoidów pochodzących z tropikalnego drzewa (Arnota Właściwa). Zapewnia jasny i egzotyczny wygląd wielu rodzajom potraw. Indianie Mayan z Ameryki Środkowej wykorzystywali jasny barwnik jako barwę wojenną. Jako skuteczny, naturalny barwnik jest również stosowany w kosmetyce i przemyśle włókienniczym.

Opis annatto

Nasiona annato są ceglanej barwy, w kształcie trójkąta, o długości ok. 3 – 5 mm. Nasiona są dostępne w całości, a na rynkach Ameryki Łacińskiej często można je też kupić w bloku lub jako pasta. Krzewy rodzime dla Ameryki Środkowej i Karaibów, z błyszczącymi liśćmi w kształcie serca, czasem z czerwonawymi żyłkami.

Atrakcyjny różowy kwiat przyniósł roślinie popularność w ogrodach kolonialnych. Kapsułka owocu jest w kształcie serca, tak jak owoc buku, z rozpadliną i czerwonymi ostrymi kolcami. Gdy dojrzeje, pęka w połowie, aby objawić około pięćdziesięciu nasion zamkniętych w czerwonym miąższu.

Miąższ jest używany jako barwnik w wielu produktach. Arnota właściwa wymaga klimatu tropikalnego i gliniastej gleby na wysokości poniżej 1000 m. Zasiew odbywa się z nasion lub sadzonek. Dojrzałe owoce są zbierane, a następnie poddawane maceracji w wodzie. Barwnik osadza się na powierzchni, jest zbierany i suszony, a nasiona oddzielone i przemywane.

Bukiet: lekko pikantny z nutą gałki muszkatołowej

Smak: lekko słodki i pikantny.

Skala ostrości: 1 -2

Używanie i przechowywanie annato

Nasiona annato są myte i suszone oddzielnie; od pulpy nasion, aby nadawały się do użytku kuchennego. Mogą być one dodawane bezpośrednio  do potrawy lub zaparzane w gorącej wodzie do uzyskania pożądanego koloru, a następnie wykorzystane do barwienia ryżu. Często  smaży się również nasiona w oleju przez kilka minut (najlepiej pod przykryciem, jako, że podgrzane nasiona podskakują), a następnie wyciąga się je i używa samego oleju z ich aromatem. Spróbuj użyć jedną łyżeczkę nasion na 4 łyżeczki oleju. Nasiona annato powinny być przechowywane z dala od światła w szczelnym pojemniku.

Zastosowanie kulinarne annato

Annato jest używany do barwienia serów (np. Cheshire, Leicester, Edam i Muenster), wyrobów cukierniczych, masła i wędzonych ryb. Barwnik ten jest najbardziej popularny na Karaibach i w Ameryce Łacińskiej, szczególnie Gwatemali i Meksyku. Nasiona są nierozerwalnie związane z kuchnią filipińską, widoczne w daniach, takich jak; ukoy, placki z krewetek i słodkich ziemniaków; pipian, kurczak i wieprzowina w oleju annato; i kari-kari, kolorowy warzywno – koperkowy gulasz.

Przypisywane właściwości lecznicze

Annatto był kiedyś używany do zbijania gorączki, w dyzenterii czy chorobach nerek, choć  dziś jest wykorzystywany głównie jako barwnik w preparatach medycznych, takich jak maści i plastry. W Indiach miazgę wykorzystuje się jako środek odstraszający owady. Co do szkodliwości annato to zdania są podzielone i nie można jednoznacznie tego określić.

Inne nazwy

Achiote, Anatta, Annato, Annotta, Aploppas, Arnotta, Arnotto, Orellana, Orlean, Orleana,
Francuski: roucou, 
Niemiecki: annato
Włoski: annato
Hiszpański: achiote, achote,
Argentyński: urucu
Karaiby: bija, bijol, foucou,
Indyjski: latkhan, sendri,
Filipiny: achuete, atsuwet.

Może zainteresują Ciebie również....

Zostaw komentarz