Home Przyprawy świata Amaranthus

Amaranthus

by KuchennePrzyprawy.pl

Roślina zielna, przeważnie jednoroczna, z rodziny szarłatowatych; około 50 gatunków, występuje w strefie umiarkowanej i w międzyzwrotnikowej. Pędy często czerwonawe, kwiaty zebrane w kłosy, wysokość do 80 cm.
Zalicza się go i porównuje ze zbożami gdyż do nich jest najbardziej zbliżony pod względem składu chemicznego.
Niewątpliwą zaletą jego nasion są walory dietetyczne i odżywcze a tym samym szerokie możliwości wykorzystania. Jest cennym surowcem mogącym urozmaicić diety ludzi i zwierząt. W porównaniu do zbóż cechuje go duża zawartość białka o wysokiej wartości biologicznej, nasiona są bogate w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe wśród których przeważa kwas linolowy i linolenowy.
Jest on dodawany do pieczywa jako naturalny polepszacz. Wykorzystuje się go w ciastkarstwie (ciasta, pieczywo półcukiernicze), wyrobach cukierniczych (herbatniki, „krówki”, sezamki) a także w gorzelnictwie jako przyspieszacz fermentacji. Liściowe odmiany amarantusa mogą być wykorzystywane jako warzywo do wyrobu różnego rodzaju surówek i sałatek.

ama

Może zainteresują Ciebie również....