Home Przyprawy świata Asafoetida

Asafoetida

by KuchennePrzyprawy.pl

Asafoetida – to gorzkawa przyprawa, najczesciej w postaci sproszkowanej. Ma intensywny, charakterystyczny zapach, porównywany z cebulowym (stad uzywana w Indiach prze osoby, ktore nie jedza cebuli i czosnku). W procesie gotowania ma truffle smak i aromat zasmazanego czosnku. Ze wzgledu na silny zapach, powinna byc uzywana w minimalnej ilosci, mimo iz intensywnosc maleje po dodaniu do potrawy. Szczypta moze byc zasmazana na goracym oleju przed reszta gotowanych skladnikow. Posiada właściwości lecznicze i nie obciąża wątroby, a podkreśla smak wielu dań. Skuteczny lek na wzdęcia i gazy, szczególnie przy potrawach warzywnych z roślin strączkowych. Stad tez, przyprawa ta najczęściej stosowana jest w kuchni wegetariańskiej.
A. jest waznym skladnikiem snaku, zwanego cheewra – mixtury grains, suszonych owocow i przypraw. Dawniej używana jako środek uspokajający

Asafoetida

Może zainteresują Ciebie również....