Home Przyprawy świata Brzoza

Brzoza

by KuchennePrzyprawy.pl

Brzoza brodawkowata zwana też brzozą zwisłą jest smukłym, jednopiennym drzewem o wysokości 10-20 m.
Kwitnie w kwietniu i na początku maja. Owocem jest orzeszek z 2 błoniastymi skrzydełkami
Występuje w lasach i na zrębach, najczęściej na stanowiskach suchych i piaszczystych. Jest pospolita na niżu i w niższych położeniach górskich. Można spotkać też brzozę omszoną o identycznym zastosowaniu i gałązkach wzniesionych.
Wykorzystywany jest pachnący, łagodny sok, który pozyskuje się wiosną w czasie pierwszych słonecznych dni, przed rozwinięciem liści.
Spożywać można również łyko i kambium znajdujące się pod korą. Najsłodsze są na wiosnę, ale można je jeść również później. Można je mielić lub gotować pocięte w wąskie paski – jak makaron.
Również młode liście i kwiatostan są jadalne, ale nie tak słodkie.

brzo

Może zainteresują Ciebie również....