Home Przyprawy świata Gorczyca brązowa – kiełki

Gorczyca brązowa – kiełki

by KuchennePrzyprawy.pl

gor brązowa

Są to świeżo wykiełkowane nasiona gorczycy brązowej. Gorczyca jest rośliną szybko rosnącą, dzięki czemu doskonale nadaje się do hodowli kiełków.
Wpływ na organizm

Potrawy z dodatkiem kiełków gorczycy uzupełniają codzienną dietę w witaminę B2, która wpływa na prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku oraz układu nerwowego. Ponadto zawiera błonnik wspomagający pracę jelit.

Nasiona należy moczyć przez 6-14 godzin. Następnie odsączyć wodę, a nasiona umieścić w słoiku. Słoik przykryć ligniną oraz odwrócić do góry dnem pod niewielkim kątem, aby usunąć wodę i zachować dopływ powietrza. W trakcie kiełkowania nasiona 2 razy dziennie należy przepłukiwać wodą. Po 3-4 dniach kiełki nadają się do zjedzenia.

Stanowią smaczny dodatek do kanapek, sosów, sałatek i twarogu. Mają wyśmienity smak szczególnie w mieszankach z innymi kiełkami. Nadają się także do jedzenia na surowo.

Kiełki należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu przez krótki czas.

Może zainteresują Ciebie również....