Home Przyprawy krajowe Kapary cierniste

Kapary cierniste

by KuchennePrzyprawy.pl

Kapary cierniste, kapar ciernisty (Capparis spinosa L.) – roślina występująca w rejonie śródziemnomorskim i Azji Mniejszej, sięgając po Himalaje, ale także w Azji tropikalnej (Pakistan, Indonezja, Filipiny), w Australii i na niektórych wyspach Pacyfiku. Jego pąki kwiatowe stanowią przyprawę (im mniejsze tym są one cenniejsze) o słodko-kwaśnym, lekko pikantnym smaku. Po zakonserwowaniu w soli, occie, oliwie lub winie nazywane są kaparami lub kaparkami. Pikantny smak zawdzięczają łatwo ulatniającej się rutynie. Gotowe kapary są ciemnozielone z jasnymi kropkami, mają wielkości ziaren grochu. Stosuje się je do do przyrządzania marynat, majonezów,do zimnych – mięs, sosów, do sałatek rybno-mięsnych, do jajek, potraw z pomidorami.
kapary

 

Może zainteresują Ciebie również....