Home Przyprawy świata Kapary

Kapary

by KuchennePrzyprawy.pl

Kapary są przyprawą używaną głównie w kuchni śródziemnomorskiej, ale i w Polsce zyskała sobie rzesze zwolenników. Do jej przygotowywania używa się pąków wieloletniego krzewu kaparowego (może on rosnąć nawet 30 lat). Pąki marynuje się w zalewie z octu, oleju lub solnej.

Swoim smakiem przypominają one oliwki, chrzan i czarny pieprz – doskonale sprawdzają się w sosie pomidorowym, pizzy, czy spaghetti – nietrudno domyślić się, że szczególnie upodobali sobie ją Włosi.

Kapary sprawdzają się również jako dodatek do mięs, zwłaszcza do drobiu i wieprzowiny, ryb oraz sałatek. Doskonale komponują się z bazylią i oregano, nadając potrawom specyficznego smaku.

Jako ciekawostkę można przytoczyć fakt, iż popiół ze spalonych korzeni kaparów może być używany jako zamiennik soli. Kapary mają właściwości lecznicze – mają działanie antyreumatyczne, poprawiają pracę wątroby, ograniczają wzdęcia.

kapary

Może zainteresują Ciebie również....