Home Przyprawy krajowe Kminek

Kminek

by KuchennePrzyprawy.pl

Kminek zwyczajny ma właściwości przeciwskurczowe oraz jest znany jako środek wiatropędny. Nasiona kminku pomagają w trawieniu, likwidują także wzdęcia.

Kminek zwyczajny można spotkać rosnący w naturalnych warunkach w Europie, Północnej Afryce, Azji oraz Australii. Hodowany jest także w Poslce – głównie na Żuławach Wiślanych. Nasiona tego zioła są zbierane późnym latem, kiedy są dojrzałe. Surowcem leczniczym są liście oraz olejek aromatyczny. Korzeń kminku zwyczajnego zawiera witaminę C, kwasy fenolowe, furanokumaryny, węglowodany, furanochromony, związki półacetylenowe, olejek eteryczny (m.in. linalol, kamfora), żywice.

Ziele zawiera flawonoidy – kwercetynę, kemferol i izoramnetynę, olejek eteryczny (m.in. kariofilen, kadinen), także wielocukry.

Kwiaty kminku zwyczajnego bogate są w olejek lotny i we flawonoidy.

W owocach kminku zwyczajnego znajdują się duże ilości olejku eterycznego, sole mineralne, kumaryny, flawonoidy (kwercetyna, kemferol), garbniki, białka oraz olej tłusty.

Kminek zazwyczaj używany jest w produkcji chleba oraz do przepysznej kapusty kiszonej.

kminek zwyczajny

Może zainteresują Ciebie również....