Home Przyprawy krajowe Liście kafiru – Kaffir lime (Citrus hystrix)

Liście kafiru – Kaffir lime (Citrus hystrix)

by KuchennePrzyprawy.pl

Liście kafiru pochodzą z drzewa kaffir, kaffir lime (Citrus hystrix) – polska nazwa to cytrus pofałdowany – papeda, gatunek rośliny z rodziny rutowatych, owoce często potocznie nazywane są limonki kaffir.

Jako przyprawa wykorzystywane są liście zarówno świeże jak i suszone. Liście kafiru są doskonałym dodatkiem do potraw azjatyckich, przyprawia się nimi zupy, dania warzywne i curry. Liście wydzielają cudowny cytrynowy aromat i nadają potrawom efekt świeżości. Wzbogacają smak dań z drobiu, ryb i owoców morza. Przyprawia się nimi sałatki warzywne, oliwy i sosy. Liście kafiru są składnikiem zupy Tom Yum Kung – tajskiej ostro-kwaśnej zupy składającej się m.in. z krewetek, z dodatkiem trawy cytrynowej i liści kafiru. Zupa Tom Yum uznana jest za symbol kuchni tajskiej i należy do najbardziej znanych potraw.

liściekafir

Może zainteresują Ciebie również....