Home Przyprawy świata Mniszek pospolity

Mniszek pospolity

by KuchennePrzyprawy.pl

Młode liście są bardzo popularną jarzyną-surówką we Francji (stąd nazwa – francuska sałata).

Można też dodawać je do omletów lub podpłomyków.

Rosjanie radzą wymoczyć je przez pół godziny w słonej wodzie lub przegotować w dwóch wodach z domieszką octu.
Korzenie mniszka zbiera się późną jesienią lub wczesną wiosną (przed ruszeniem wegetacji).

Rozcięte wzdłuż suszy się i przyrumienia na ogniu (15 min) – stają się wtedy chrupkie i słodkawe.

Można ich użyć do herbaty lub zemleć i używać jako kawę. Można też spożywać korzenie gotowane – polecane są wtedy dla cukrzyków.
Pąki kwiatowe bez nasady szypuły blanszowane lub obsmażane w oleju są bardzo dobre jako pożywienie, mają smak wspaniały do doskonałego.

Można też zrobić puree z korzeni, liści i kwiatów.

 

mni

Może zainteresują Ciebie również....