Home Przyprawy świata Pieprz Zielony

Pieprz Zielony

by KuchennePrzyprawy.pl

Pieprz zielony to niedojrzałe owoce pieprzu czarnego, które przetwarzane są tak, by nie doszło do fermentacji. Na ogół oznacza to konserwację za pomocą octu lub solanki, a następnie szybko suszone w wysokiej temperaturze, co prowadzi do liofilizacji. Ze względu na to, iż nie zdążył dojrzeć, nie jest tak ostry, jak pozostałe jej odmiany, za to ma świeży, ziołowy aromat i smak.

Zielony pieprz pojawił się dopiero w latach osiemdziesiątych. W zachodniej kuchni często dodawany jest do musztardy, pojawia się też w formie przetworów – w occie lub solance.
Stosowany jest do sosów, istnieje również salami obtaczane w skorupce z tej przyprawy, a oprócz tego zielony pieprz zastępuje kapary i służy do dekoracji półmisków, zwłaszcza z wędlinami.
Delikatny smak tej odmiany pieprzu powoduje, że ma ona szersze zastosowanie, niż jej palący, czarny odpowiednik.
Świeży zielony pieprz, niestety trudny do kupienia w naszych sklepach, cieszy się rosnącą popularnością tam, gdzie jest dostępny, zwłaszcza w Tajlandii. Tajska kuchnia, zwłaszcza warzywa stir-fry czy pasty curry, chętnie korzysta z tej przyprawy. Niestety pieprz w occie jest zbyt kwaśny, by użyć go w zamian, jednak ten z solanki po odpowiednim wymoczeniu, może być stosowany jako substytut, jeśli świeżego pieprzu dostać nie sposób.

pieprz zielony

Może zainteresują Ciebie również....