Home Przyprawy świata Portulaka pospolita

Portulaka pospolita

by KuchennePrzyprawy.pl

Portulaka występuje dziko w obszarze śródziemno-morskim i Azji Mniejszej. U nas jest gatunkiem zdziczałym z uprawy. Występuje rzadko w ogrodach i przydrożach, lubi miejsca piaszczyste i słoneczne. W Polsce najłatwiej ją znaleźć w rejonie podziemnych węzłów ciepłowniczych – jest tam ciepło i sucho.
Zbiera się młode, soczyste łodygi wraz z liśćmi przed kwitnieniem – wiosną i latem. Mają przyjemny ostro-kwaśny smak. Sporządza się z nich zupę, sałatkę z octem, olejem, solą i pieprzem lub łączy z zieloną sałatą, mizerią lub sałatką z pomidorów. Liście i młode pędy dodaje się do zup jarzynowych i sosów przed podaniem, albo do majonezów, masła ziołowego, past. Można je też marynować. Gotowane smakują lepiej od surowych

portulaka

Może zainteresują Ciebie również....