Home Przyprawy świata Przyprawa dań kuchni żydowskiej

Przyprawa dań kuchni żydowskiej

by KuchennePrzyprawy.pl
przyprawa dań żydowskich

Przyprawa dań kuchni żydowskiej

Charakterystyczne dla kuchni żydowskiej są specjalne potrawy przygotowywane przed szabatem, w czasie którego ortodoksyjnemu Żydowi nie wolno gotować ani rozpalać w piecu. Stąd powstały różnego rodzaju zimne przekąski, a także potrawy duszone przez kilkanaście godzin w stygnących piecach chlebowych.
Wspólnymi cechami większości odmian kuchni żydowskich jest obfite stosowanie niektórych przypraw (gałka muszkatołowa, goździki, szafran, kminek), częste używanie cebuli i czosnku, używanie cukru lub miodu także do potraw mięsnych i rybnych, rozdrabnianie (mielenie lub ucieranie) składników potraw.
W kuchni polskiej popularne są m.in. karp po żydowsku, chałka, maca, gefilte fisz (pulpety rybne), „kawior żydowski”, (pasta z wątróbek}, sałatka galicyjska i koszerna śliwowica, w kuchni austriackiej strudel.
Nasza mieszanka do potraw po żydowsku: baraniny, wołowiny, ryb (karp, pstrąg), grochu, zup (krupnik), ziemniaków to połączenie składników najwyższej jakości.
Przyprawę tę stosuje się do  potraw kuchni żydowskiej takich jak : mięso, ryby, groch, zupa, ziemniaki.
Skład tej przyprawy to:szczypiorek, pietruszka, seler, koper, ziele angielskie, kolendra łupana, gorczyca, papryka słodka, pieprz mielony, papryka chilli grys, sól, cukier.

żydowska

 

Może zainteresują Ciebie również....