Home Przyprawy świata Tasznik

Tasznik

by KuchennePrzyprawy.pl

Tasznik zwany pastuszką lub serduszkami jest rośliną roczną lub dwuletnią wysokości 5-60 cm.
Ziele zbiera się na początku kwitnienia, a więc w maju, ścinając roślinę nad ziemią wraz z liśćmi rozetowymi. Po oczyszczeniu ziele suszy się w warunkach naturalnych, w cieniu lub w temperaturze podwyższonej do 30°C.
Nie należy zbierać roślin pokrytych szarobrunatnymi plamami, porażonych przez pasożytnicze grzyby.
Ziele tasznika ma slaby swoisty zapach i słonawo- gorzki smak, który z czasem przechodzi w ostry. W Niemczech i Austrii z tasznika przyrządza się zupy, sałatki.
Młode listki tasznika są jadalne – dodaje się je do sałatek, zup i szpinaku. Najlepiej zbierać je przed kwitnieniem ale i później nie są złe. Nasiona są używane zamiast pieprzu i gorczycy.

tasznik

Może zainteresują Ciebie również....