Home Przyprawy świata Tofu

Tofu

by KuchennePrzyprawy.pl

Tofu to twarożek sojowy otrzymywany w procesie koagulacji mleka sojowego, wynaleziony w Chinach w 164 r. n.e.

Dla przeciętnego Europejczyka wydaje się pożywieniem bez smaku. Mieszkańcom Japonii czy Chin bardzo trudno uwierzyć jak niepopularne jest tofu poza tymi krajami. Zrobione z soi, jest dodatkiem lub głównym składnikiem licznych potraw w tych krajach. Smak samego tofu nie jest wyraźny lecz absorbuje on bardzo dobrze inne smaki potrawy w której się znajduje. Mówi się, że tofu ożywa po dodaniu przypraw.

Najczęściej używane w kuchni tofu dzieli się na dwa rodzaje: twarde (firm/cotton) i miękkie (soft/silken).

Trudno jest znaleźć świeże tofu poza Chinami czy Japonią, dostępne są więc pakowane wersje, które mogą być dłużej przechowywane, zazwyczaj w lodówce.

Tōfu jest bogatym źródłem pełnowartościowego białka, co ma szczególne znaczenie w opartej głównie na niskobiałkowym ryżu i pozbawionej mleka kuchni chińskiej. Jest także źródłem roślinnych tłuszczów nienasyconych i wielu witamin. Tōfu jest niskokaloryczne i nie zawiera cholesterolu

93

Może zainteresują Ciebie również....