Home Przyprawy świata Wierzbówka kiprzyca pędy

Wierzbówka kiprzyca pędy

by KuchennePrzyprawy.pl
Wierzbówka kiprzyca należy do roślin wieloletnich z rodziny wiesiołkowatych. Występuje w Europie, Azji i Ameryce Północnej. Pędy są delikatne, odchodzą od nich lancetowate listki. Roślina ta kwitnie przez cały lipiec i sierpień.
Pędy najlepiej zbierać wczesną wiosną lub jesienią. Przed przygotowaniem należy je przebrać, oczyścić i wypłukać w zimnej wodzie. Rozłogi można jeść na surowo. Dodaje się je do surówek, zup i sałatek. Pędy najczęściej poddawane są fermentacji, dzięki której uzyskują zieloną herbatę. Wysuszoną wierzbówkę mieli się na mąkę. Chleb z dodatkiem zmielonego suszu ma lekko orzechowy smak.

wierz

Może zainteresują Ciebie również....