Balsamka ogórkowata to roślina jednoroczna z rodziny dyniowatych, o długiej, rozgałęzionej, pnącej łodydze, zaopatrzonej w wąsy czepne. Po około dwóch miesiącach od wysiewu pojawiają się stosunkowo duże, pachnące żółte kwiaty, krótko potem walcowate owoce, początkowo zielone, później przebarwiająco się na żółto. Wszystkie części nadziemne rośliny mają wartość użytkową, jako warzywo i roślina lecznicza. Młode owoce, o długości ok. 10 cm wraz z liśćmi są wartościową przyprawą do dań mięsnych, warzywnych i sałatek. Spożywane na surowo mają gorzkawy smak dlatego należy pozostawić je w solankowej zalewie na kilka godzin i zagotować, następnie spożywać bezpośrednio lub podsmażyć w plastrach. Kwiaty , młode pędy i liście po ugotowaniu są smaczną, pikantną jarzyną. Owoce balsamki są stosowane przez indyjską medycynę ludową jako lek na cukrzycę, ponieważ zawierają związek podobny do insuliny, którego działanie regulujące poziom cukru we krwi potwierdzona w badaniach klinicznych.
Balsamka ogórkowata
Poprzedni