Home Przyprawy świata Curry

Curry

by KuchennePrzyprawy.pl

Ta znana w krajach Azji aromatyczna przyprawa, nadaje potrawom wyrazistego smaku i zadziwia swoją uniwersalnością. Curry podaje się zwykle z ryżem, ale na tym nie kończy się długa lista zastosowań tego kulinarnego dodatku. Argumentem, który powinien przekonać osoby ze sceptycznym nastawieniem do tej przyprawy, są jej właściwości zdrowotne. Jakie? Oto krótka charakterystyka.

Właściwości curry

Ta przyprawa indyjska jest znana od lat, jako sprawdzony środek na odchudzanie. Dzieje się tak dlatego, że zwiększa wydzielanie żółci i ułatwia spalanie tłuszczu. Curry poprawia także przemianę materii i perystaltykę jelit. Dodawanie jej do przyrządzanych posiłków może więc z czasem przyczynić się do utraty kilku zbędnych kilogramów. Curry – choć nie wszyscy o tym wiedzą – kryje w sobie także wiele cennych właściwości prozdrowotnych. Jest to jedna z najzdrowszych przypraw kuchni azjatyckiej. Ma działanie przeciwgrzybiczne, przeciwzapalne i antybakteryjne, więc skutecznie hamuje rozwój infekcji i przeciwdziała atakom bakterii. Do tego curry ma działanie kancerogenne, a więc hamuje rozwój komórek nowotworowych. Jasnożółty ekstrakt kurkumy zwalcza komórki rakowe. Co ciekawe przyprawa ta poprawia także pamięć i chroni przed chorobą Alzheimera! Jeśli chodzi o działanie tej przyprawy na urodę, to warto wiedzieć, że curry ma również właściwości przeciwutleniające, a więc skutecznie walczy z wolnymi rodnikami odpowiedzialnymi za szybsze procesy starzenia. Do tego wspomaga organizm w walce z chorobami skóry, takimi jak np. łuszczyca czy egzema, a także przyczynia się do łagodzenia dolegliwości cery, jak trądzik. Przyprawę tę powinny jeść osoby cierpiące na silne migreny. Zawarte w niej składniki mają bowiem działanie przeciwbólowe, dzięki zawartości kwasu salicylowego. Do tego curry stymuluje wytwarzanie endorfin, czyli hormonów szczęścia, a więc jest kulinarnym dodatkiem poprawiającym samopoczucie!

Do jakich potraw dodawać curry?

W curry bardzo często obfituje kuchnia indyjska. Przyprawa ta świetnie nadaje się przede wszystkim do ryżu, któremu dodaje ładnej, żółtej barwy (odmiana pochodząca ze Sri Lanki daje ciemnobrązowe zabarwienie i jest nieco bardziej ostra). Spotyka się więc tu warzywa, ryby oraz mięsa, które dzięki tej przyprawie zyskują zupełnie nowego smaku. Sekret aromatu tej przyprawy tkwi w unikalnej kompozycji składników. W curry znaleźć można: kurkumę, pieprz czarny, chili, imbir, kolendrę, gałkę muszkatołową, czosnek, kmin rzymski oraz czarną gorczycę. Czasami do takiej mieszanki dodaje się także goździki, sól, kozieradkę, kardamon czy nawet cynamon. Słowem w komponowaniu składników curry istnieje sporo wariantów. Jakie dania z curry można przygotować? Otóż świetnie będzie smakować dodane do wieprzowiny, baraniny czy drobiu. Carry jest również idealnym dodatkiem do ryby, ponieważ wysubtelnia jej smak. Na bazie tej przyprawy warto też przygotowywać aromatyczne sosy.
Jeśli chodzi o przechowywanie carry, to należy pamiętać, że ta przyprawa nie lubi wilgoci i światła, dlatego należy ją trzymać w szczelnie zamkniętym opakowaniu w zacienionym miejscu.

curry

Może zainteresują Ciebie również....