Musztarda jest przyprawą, której główny składnik stanowią ziarna gorczycy. W zależności od rodzaju ziaren – białych, czarnych lub sarepskich wyróżniamy różne rodzaje musztardy, które charakteryzują się łagodnym bądź ostrym smakiem.
Historia i właściwości
Musztarda znana była już w starożytnym Rzymie na początku naszej ery i wtedy też, jak wiele innych przypraw, uważano ją za specyfik o leczniczych właściwościach. Sporo w tym prawdy, gdyż musztarda ma wartości lecznicze w bólach reumatycznych, obniża ciśnienie krwi, ma działanie antybakteryjne, a w dodatku pobudza trawienie tłuszczy.
Zastosowanie
Świetnie sprawdza się przy poprawianiu smaku potraw. Doskonale nadaje się do mięs, w tym wędlin. Dzięki niej, mięso nabiera kruchości. Często używa się jej do potraw z grilla.
Możemy wyróżnić wiele odmian musztardy, dzięki zastosowaniu różnych ziaren gorczycy, substancji barwiących i przypraw nadających wyrazistego smaku. Wśród najpopularniejszych należy wymienić musztardę:
sarepską,
dijon,
francuską
angielską,
rosyjską,
delikatesową,
stołową,
miodową.