Home Przyprawy świata Karob

Karob

by KuchennePrzyprawy.pl

Naturalnie słodki substytut kakao i czekolady o bardzo niskiej zawartości tłuszczu i smaku czekolady. Nie zawiera kofeiny.
Stosuje się go do wypieków (karob nadaje wypiekom ciemną barwę). Ma prawo być uważany za zdrowy zamiennik czekolady. Nie zawiera stymulantów takich jak kofeina i jej pochodna teobromina. Jest naturalnie słodki. Produkty zawierające karob będą mniej słodzone w przeciwieństwie do czekoladowych pobratymców.
Proszek z karobu może z powodzeniem zastępować kakao w jakimkolwiek przepisie kulinarnym. Karob jest używany przy produkcji batonów, groszków i innych wyrobach cukierniczych. Zawiera ok. 80% białka, jak również witaminy A, B2, B3 oraz D. Zawiera także dużo wapnia, fosforu, potasu oraz magnezu i żelaza, poza tym mangan, bar, miedź oraz nikiel.

karob

Może zainteresują Ciebie również....