Mak jest popularną rośliną jednoroczną lub wieloletnią. Rośnie na terenie całej Europy. Od wielu lat znane są jego właściwości lecznicze. Najbardziej do tego nadaje się odmiana mak lekarski.
Przyprawę stanowią nasiona makuo bogatej kolorystyce, od koloru kości słoniowej, szarości aż do czerwieni.Nasiona mają korzenny, lekko słodkawy smak. W gastronomi mak wykorzystuje się jako nadzienie do potraw mącznych i ciast. Nasionami maku posypuje się pieczywo. Wschodnia kuchnia wykorzystuje mak jako przyprawy do dań mięsnych. Z maku tłoczony jest olej rośliny a wytłoczyny stanowią paszę dla zwierząt. Pobudza apetyt. Zagęszcza sosy w potrawach. W kuchni indyjskiej używa się tylko nasion maku lekarskiego.
Nasiona maku zawierają duże ilości składników mineralnych, białka, cukry i kwasy organiczne. Nasiona pobudzają apetyt.
Mak
Poprzedni