Home Przyprawy świata PAŁKA SZEROKOLISTNA

PAŁKA SZEROKOLISTNA

by KuchennePrzyprawy.pl

Pałka wodna zwana rogożą jest byliną o wysokości 1-2,5 m.

Pałka jest jedną z najważniejszych roślin w survivalu. Wszystkie części pałki są jadalne. Młode, soczyste pędy (a jeszcze lepiej ich białe lub jasnozielone nasady) nadają się do spożycia – gotuje się je jak szparagi lub w zupie. Można je też jeść na surowo. Najlepsze są wiosną – im wcześniej tym lepiej – mają wtedy najwięcej łatwego do pogryzienia rdzenia. Ich część zdatną do jedzenia rozpoznaje się bardzo prosto – czego nie można przełamać w palcach – należy odrzucić (patrz – zdjęcie na dole). Tak obrane pędy najlepiej smakują ugotowane w lekko osolonej wodzie.

Kłącza zawierają skrobię, cukier i białko – zbiera się je od jesieni do wiosny – kiedy mają najwięcej składników odżywczych. Kiedyś zbierano je nawet w zimie – wydobywając z dna osękami. Można je piec, gotować i dusić. Jedyny problem polega na tym, że zawierają dużo włókien, które trudno pogryźć. Można je żuć na surowo (lub gotowane) i połykać skrobię a resztę wypluć. Można też pokroić kłącza na cienkie plasterki. Można też gotować kłącza przez kilka godzin aż wszystkie składniki przejdą do wody i odcedzić włókna.

 

palkas-plk

Może zainteresują Ciebie również....