Home Przyprawy świata Pieprz długi

Pieprz długi

by KuchennePrzyprawy.pl

Pieprz długi niekiedy nazywany jest przez Indian Pippali. To kwitnąca winorośl, uprawiana dla owoców, które zwykle się suszy i używa jako przyprawy. Ma podobny smak do zwykłego pieprzu, jednak jest nieco łagodniejszy.

Owoce pieprzu długiego składają się z wielu maleńkich owoców – każdy o wielkości ziarnka maku – osadzone na powierzchni kwiatu jak kolec. Pochodzi z Indonezji, z Javy.

Pieprz długi stosowany jest w kuchni europejskiej niezwykle rzadko. Można go spotkać w indyjskich marynatach warzywnych, niektórych północnoafrykańskich mieszankach przyprawowych oraz w kuchni Indonezji i Malezji. Łatwo dostępny w sklepach indyjskich, gdzie zazwyczaj oznaczone jest jako „pippali”.

Uważa się, że ma działanie przeciwnowotworowe.

85

Może zainteresują Ciebie również....