Składniki:
– 2 dojrzałe avokado
– 2 łyżki soku z cytryny lub limonki
– ząbek czosnku, wyciśnięty lub drobno posiekany
– oliwa
– sól
Oliwę mieszamy z wyciśniętym czosnkiem i solą i pozostawiamy na chwilę, aby się przegryzły. Następnie avokado należy rozgnieść widelcem – ważne jest, żeby było bardzo dojrzałe i soczyste. Dodajemy je do oliwy i mieszamy. Wciskamy sok z cytryny lub limonki i ponownie mieszamy – guacamole jest już gotowe! Doskonale smakuje np. na grzankach z mozarellą.
Jednak guacamole to mnóstwo możliwości i kombinacji – oto dodatki, które możecie dodać wedle uznania:
– drobno pokrojona cebula
– 1-2 łyżeczki sosu tabasco
– drobno posiekane listki kolendry
– drobno pokrojony pomidor
Doskonałe także z chipsami z tortilli lub z kukurydzianymi nachos.
Smacznego!