Home Przyprawy świata Pieprz tasmański

Pieprz tasmański

by KuchennePrzyprawy.pl

Pieprz tasmański jest znany i dostępny tylko w Australii, gdzie odgrywa istotną rolę w lokalnej kuchni.
Po spożyciu czystej przyprawy pojawia się słodki smak, ale trwa on tylko przez pierwsze sekundy, po nim następuje pikantny, mający dużą przenikliwość, który nie trwa jednak długo, ustępując miejsca dziwnemu uczuciu zdrętwienia.
Jest stosowany w typowych australijskich potrawach, np. hamburgerach ze strusi emu czy stekach z mięsa kangura. Bardzo popularne jest marynowanie mięsa w oleju roślinnym zawierającym zmielone nasiona pieprzu tasmańskiego przed jego grillowaniem czy smażeniem. Gulasze wymagające długiego czasu gotowania, są przyprawiane rozdrobnionymi nasionami pieprzu przed podaniem, gdyż długie ogrzewanie niszczy smak tej przyprawy.
Pieprz tasmański
Pieprz tasmański jest znany i dostępny tylko w Australii, gdzie odgrywa istotną rolę w lokalnej kuchni.
Po spożyciu czystej przyprawy pojawia się słodki smak, ale trwa on tylko przez pierwsze sekundy, po nim następuje pikantny, mający dużą przenikliwość, który nie trwa jednak długo, ustępując miejsca dziwnemu uczuciu zdrętwienia.
Jest stosowany w typowych australijskich potrawach, np. hamburgerach ze strusi emu czy stekach z mięsa kangura. Bardzo popularne jest marynowanie mięsa w oleju roślinnym zawierającym zmielone nasiona pieprzu tasmańskiego przed jego grillowaniem czy smażeniem. Gulasze wymagające długiego czasu gotowania, są przyprawiane rozdrobnionymi nasionami pieprzu przed podaniem, gdyż długie ogrzewanie niszczy smak tej przyprawy.

pi

Może zainteresują Ciebie również....