Home Przyprawy świata Hijiki

Hijiki

by KuchennePrzyprawy.pl

Rodzaj brązowych alg wykorzystywanych w kuchni azjatyckiej.
Hijiki występuje w Azji, najczęściej wodorosty te wykorzystywane są w Japonii i Korei.
Mają słodkawy, nieco orzechowy smak. Są składnikiem m.in. wielu zup i sałatek. Stanowią doskonały dodatek, a także uzupełnienie potraw z ryb, owoców morza, mięs oraz warzyw. Często wykorzystywane są do garnirowania półmisków.
Są bogate w błonnik, wapń, żelazo oraz magnez.
Świeże liście wodorostu są pęcherzykowate, natomiast po ususzeniu przypominają czarną herbatę. Suszone Hijiki należy przed przygotowaniem namoczyć przez co najmniej 20-40 minut lub zanurzyć na kilka minut we wrzątku. Wodorosty zwiększają wówczas swoją objętość nawet pięciokrotnie.

hij

Może zainteresują Ciebie również....