Home Przyprawy świata Przyprawa azjatycka

Przyprawa azjatycka

by KuchennePrzyprawy.pl

Przyprawa azjatycka stosowana jest  do wszelkiego rodzaju potraw kuchni orientu: mięs (smażonych, duszonych, pieczonych), farszy mięsnych, sosów, kotletów, dań wegetariańskich, z owoców morza i ryb, warzyw na gorąco, podawanych z ryżem. Skład tej przyprawy to: marchew, cebula, curry, szczypiorek, pieprz, chilli, imbir, papryka, czosnek, sól, cukier. Kuchnia azjatycka powszechnie uważana jest za jedną z najlepszych i najbardziej oryginalnych kuchni świata. Należy do niej: kuchnia tajska, japońska, indyjska, koreańska, wietnamska i wiele innych. Dalekowschodnia kuchnia to kombinacja kolorów i smaków (słodkiego, słonego, kwaśnego, gorzkiego i ostrego). Prosta w przygotowaniu, a zarazem smaczna, aromatyczna i zdrowa. Dania kuchni azjatyckiej łączy parę wspólnych cech:

  • używanie dużej ilości ryżu, przypraw i ziół oraz sosu sojowego,
  • sposób przygotowania dań: gotowanie na parze, podsmażanie i smażenie w głębokim oleju,
  • krótki proces obróbki termicznej (który gwarantuje zachowanie składników odżywczych i witamin)
  • przyprawianie świeżego mięsa i warzyw imbirem, czosnkiem i sosem sojowym

 

azjatycka

 

Może zainteresują Ciebie również....