Home Przyprawy świata Sambal

Sambal

by KuchennePrzyprawy.pl

Sambal indonezyjski sos chili, podawany do wielu potraw jako uzupełniające danie (tzw. side dish). Wykorzystywany jest jako sos do potraw, lecz także serwowany być może jako sałatka składająca się z octu, owocu tamaryndowca, pasty z krewetek, różnych owoców, warzyw a nawet z mięsa, jednakże najważniejszym składnikiem jest chili.
Gęstszy niż meksykańska salsa.
Sambal może być przygotowany zarówno ze świeżych jak i gotowanych składników.

Do jego produkcji stosowane są różne rodzaje chili: Adyuma (żółte i krótkie, niezwykle ostre), pieprz kajeński (czerwone i krótkie), Madame Jeanette (żółte lub jasnozielone i wydłużone, o nieregularnym kształcie), Cabe rawit (malutkie i wydłużone, czerwone lub zielone, bardzo ostre), Lombok (wydłużone, czerwone lub zielone, stosunkowo łagodne), Naga Jolokia (jedna z najostrzejszych papryk na świecie).
W zależności od zastosowanych składników rozróżnia się wiele rodzajów sambalu, różniących się pod względem smaku i stopnia ostrości, np. w Sambal belacan w stylu malajskim chili uciera się w moździerzu razem z pastą krewetkową, można dodać pomidory lub kwaskowate mango, doprawia się solą, cukrem i sokiem z limonki.

Sambal jest obowiązkową pozycja w każdej indonezyjskiej kuchni i jego popularność można porównać do popularności soli w Europie. Prawie każde danie w Indonezji serwowane jest z odpowiednim do swego charakteru sambalem.
sambal

Może zainteresują Ciebie również....