Home Przyprawy świata Skrzyp polny

Skrzyp polny

by KuchennePrzyprawy.pl

Roślina trwała; pędy zarodnikowe (z kłosem) żółtawobrunatne, nie rozgałęzione, pojawiają się na wiosnę, po czym giną; po nich wyrastają zielone, gęsto okółkowo rozgałęzione, wys. do 40 cm, pędy płynne (bez kłosa). Skrzyp stanowił pożywienie ludów pierwotnych a w starożytności stosowano go do hamowania krwotoków. Później był stosowany przy czerwonce, suchotach, krwotokach wewnętrznych, chorobach nerek i pęcherza. W Polsce pospolity na polach, ugorach i w rowach, na całym niżu i w górach po regiel górny.
Ziele zawiera flawonoidy, saponiny, kwasy organiczne, fitosterol, alkaloidy i bardzo dużo soli mineralnych a zwłaszcza rozpuszczalnej w wodzie krzemionki. Ziele można stosować jako dodatek do sałatek lub chłodników.

 

skrzy

Może zainteresują Ciebie również....