Home Przyprawy świata Sól morska

Sól morska

by KuchennePrzyprawy.pl

Już od średniowiecza była wykorzystywana jako uniwersalna przyprawa nadająca smak przygotowywanym potrawom, a także jako środek konserwujący i chroniący żywność przed zepsuciem. A czy wiecie jak jest wytwarzana?

Sól morska jest uzyskiwana podczas odparowywania morskiej wody pod wpływem ciepła słonecznego. Wytwarza się ona naturalnie, ale jej produkcja na dużą skalę przebiega w specjalnie skonstruowanych odparownikach. Im wyższa temperatura, w której sól jest odparowywana, tym później ma ona bielszą barwę i bardziej szlachetny smak. Produkcja soli morskiej z tak zwanych zatok solnych zaczęła się już w późnym średniowieczu. Wówczas na największą skalę była wytwarzana we Francji. Sól morska była produktem bardzo cennym i dlatego jej produkcja umożliwiała szybkie bogacenie się.

Sól morska jest idealną propozycją dla osób lubiących gotowanie z śródziemnomorskim akcentem. Idealnie nadaje się do przyprawiania wszelkiego rodzaju potraw: ryb, mięs i potraw jarskich. Sól powinno się dodawać także podczas gotowania ciasta drożdżowego, ponieważ równoważy działanie drożdży.

Sól morska zachowuje doskonałe walory smakowe, gdy jest świeżo zmielona.

sól morska2

Może zainteresują Ciebie również....