Home Przyprawy świata Kuklik pospolity

Kuklik pospolity

by KuchennePrzyprawy.pl

Kuklik pospolity to gatunek rośliny wieloletniej należący do rodziny różowatych. Występuje w Afryce Północnej, Azji, Europie, a jako gatunek zawleczony również w Australii i na Nowej Zelandii. W Polsce jest pospolity na całym niżu i w niższych położeniach górskich.
Rośnie na nizinach i górach klimatu umiarkowanego Europy, w wilgotniejszych, prześwietlonych lasach, na rumowiskach, przy drogach, w zaroślach, częsty w sąsiedztwie roślin azotolubnych.
Oczyszczone, ewentualnie umyte i odsączone korzenie suszy się szybko w temp. do 35—40°C. Łatwo wilgotnieje.
Stosowany głównie w lecznictwie ludowym. Aromatyczne kłącze jest od dawna przyprawą — głównie gorzkich win, likierów; w kuchni zastępuje cynamon. W chorobach żołądka, bronchitach. Wzmacnia żołądek, nerwy, uspokaja i ułatwia wykaszliwanie.
Kłącza ze względu na jego smak i zapach przypominający goździki.

kuk

Może zainteresują Ciebie również....