Home Przyprawy świata Leszczyna

Leszczyna

by KuchennePrzyprawy.pl

Leszczyna (Corylus L.) to rodzaj drzew i krzewów klasyfikowany w różnych systemach do rodziny brzozowatych lub leszczynowatych.
Należy tu 15 gatunków występujących na obszarach umiarkowanych Europy, Azji i Ameryki Północnej.
Gatunkiem typowym jest Corylus avellana.
Kwiaty słupkowe niepozorne po 2. Kwitnie w lutym i marcu. Owocem jest orzech o gładkiej łupinie, do 2,5 cm długości, otoczony dzwonkowatą okrywą.
Występuje w całym kraju na nieco suchych i ocienionych stanowiskach w lasach i zaroślach.
Orzechy można zbierać już we wrześniu-październiku.
Wykorzystuje się je do ciast, słodyczy i kremów. Można też je rozgnieść i obgotować by następnego dnia nich wycisnąć olej. Pozostałości można dorzucić do podpłomyków lub musli.
Utarte z miodem są domowym sposobem na kaszel.

lesz

Może zainteresują Ciebie również....