Home Przepisy Szparagi w maśle anchois z sokiem cytrynowym

Szparagi w maśle anchois z sokiem cytrynowym

by KuchennePrzyprawy.pl

Składniki:
700 g świeżych fioletowych,czy białych szparagów
4 filety anchois bez skóry,w soli ( ale mogą być również w oleju)
100 g masła
1/2 cytryny
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
świeży,zmielony czarny pieprz

Sardele opłukać z soli pod zimną wodą.W razie potrzeby usunąć pozostały szkielet.Obsuszyć i wrzucić do misy mini malaksera lub posiekać bardzo drobno.Dodać miękkie masło(w temperaturze pokojowej),łyżeczkę papryki(dla nadania ładnej barwy) i odrobinę pieprzu.Zmiksować wszystko na gładką emulsję (zatrzymując raz lub dwa razy w trakcie mieszania masy). Ważne by nie zagrzać masy.
Na koniec dodać wyciśnięty sok z cytryny i wszystko wymieszać.Nie dodawać soli! Sardele są już wystarczająco słone.Schłodzić przez godzinę w lodówce.
Szparagi obrać cienko ze skórki i odciąć zdrewniałe końcówki.Łodygi gotować we wrzącej, lekko osłodzonej wodzie aż będą al dente (około 10-15 minut).
Gorące szparagi wyłożyć na talerze.Serwować okryte kawałkami zimnego masła anchois pokrojonymi w plastry,czy uformowanymi w kule.

sz

Może zainteresują Ciebie również....