Home Przepisy Grillowany kurczak w Jamaican Jerk Rub

Grillowany kurczak w Jamaican Jerk Rub

by KuchennePrzyprawy.pl

jamaica-jerk-chicken-2Składniki: (4 porcje)

500 gram piersi kurczaka pokrojonego w dużą kostkę,
posiekane listki pietruszki do dekoracji,
Rub, czyli panierka:
– 4 łyżeczki cukru trzcinowego,
– 4 łyżeczki posiekanego, świeżego tymianku,
– 4 łyżeczki soli morskiej,
– 2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego,
– 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego lub chilli,
– duża szczypta świeżo utartej gałki muszkatołowej,
– szczypta mielonych goździków.

Wykonanie:

1. W miseczce wymieszać wszystkie składniki panierki.

2. Kawałki kurczaka natrzeć miksturą, przełożyć do szklanego naczynia, przykryć i pozostawić w lodówce na 2 godziny max. 24 godziny, ale wówczas należy pominąć sól i dodać ją tuż przed gotowaniem.

3. Grillujemy kurczaka, tak aby mięso przypiekło się z każdej strony. Jeśli nie mamy grilla elektrycznego, możemy to zrobić nawet na patelni dodając odrobinę tłuszczu lub nawet rezygnując z niego w zależności od powłoki patelni

Może zainteresują Ciebie również....