Składniki
6 sztuk – suszone papryczki chilli
20g – Trawa Cytrynowa
1 łyżeczka pokrojonej skórki z limonki
pasta z galangalu
3 ząbki czosnku
10g czerwonej cebuli
1 łyżka orzechów ziemnych
1 łyżeczka soli
2 łyżki oleju roślinnego
170g pokrojonej w paski wieprzowiny
1 łyżka – Sosu Rybnego
1 łyżka cukru
2 łyżki soku lub Pasta z Tamaryndowca
120g zielonej fasoli
3 listki limonki kaffiru
Suszone papryczki chilli kroimy na plastry, po czym moczymy je w wodzie. Trawę cytrynową oraz galangal na plasterki. Skórkę limonki w cienkie paseczki, 1 małą czerwoną cebulę a także 2 ząbki czosnku w plasterki.
W moździerzu miażdżymy namoczone i odsączone papryczki chilli wraz z łyżeczką soli. Po czym dodajemy trawę cytrynową, pastę z galangalu, czerwoną cebulę, czosnek, 1 łyżeczkę pasty krewetkowej oraz 1 łyżkę orzechów ziemnych.
Fasolę kroimy na kawałki o długości 3-4 cm. Wieprzowinę w cienkie plastry. 2 liście limonki kaffiru w cieniutkie paseczki. Pokrojoną zieloną fasolę wrzucamy na dosłownie 1-2 minuty do wrzącej wody. Wyciągamy wrzucając do zimnej wody, po czym odcedzamy i odstawiamy na bok.
Na patelnie dajemy pastę chilli. Cały czas mieszamy aby nieco porozdrabniać pastę. Po minucie smażenia dodajemy wcześniej pokrojoną wieprzowiną. Smażymy cały czas mieszając. Dodajemy 1 łyżkę sosu rybnego, 1 łyżeczkę cukru oraz 1 łyżkę soku lub pasty z tamaryndowca.
pod koniec smażenia do woka dodajemy wcześniej przygotowaną zieloną fasolę wraz z pokrojonymi liśćmi limonki kaffiru.