Kalarepa z woka z wołowiną lub cielęcina – danie błyskawiczne. Trochę nas zaskoczył fakt, że kalarepa jest dość popularna w Wietnamie. Smak jest znacznie wzmocniony przez sosy: sojowy, rybny i ostrygowy.
Składniki:
- 300g cielęciny
- duża kalarepa
- mała cebula
- 2 ząbki drobno posiekanego czosnku
- olej do smażenia
- sól do smaku
- 1 łyżka sosu rybnego
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 2 łyżeczki sosu ostrygowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego świeżo zmielonego
Kalarepę obieramy, kroimy na pół i potem na plastry 3mm. Wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy 2 minuty. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Odstawiamy.
Cielęcine kroimy na 3mm plasterki.
W woku smażymy na łyżce oleju i dużym ogniu połowę czosnku, cebulę i kalarepę około 2 minut. Odstawiamy na bok. Do woka dodajemy trochę oleju i smażymy z resztą czosnku wołowinę, około 2-3 minut. Dodajemy kalarepę i sosy: sojowy, rybny i ostrygowy. Smażymy jeszcze około 2 minut.
Posypujemy swieżo zmielonym pieprzem.
Gotowe. Podajemy z ryżem.