12 plasterków cytryny
4 filety z łososia
8 łyżek posiekanych ziół (użyłam natki pietruszki, mięty i estragonu)
4 łyżki gęstej śmietanki kremówki
sól morska
świeżo zmielony pieprz
oliwa z oliwek
mirt cytrynowy (opcjonalnie)
folia aluminiowa lub papier pergaminowy
Z folii lub pergaminu wyciąć 4 kwadraty, w które swobodnie będzie można zawinąć rybę. Na oliwie z oliwek dusić pora pod przykryciem na małym ogniu przez około 10 minut. Mieszać od czasu do czasu. Pory mają zmięknąć, ale nie zbrązowieć. Posolić i popieprzyć do smaku. Każdy arkusz folii posmarować cienką warstwą oliwy. Na środku ułożyć trzy plastry cytryny, a na nich posolonego i posypanego mirtem łososia. Na wierzchu ryby położyć warstwę porów, posypać ziołami i nałożyć łyżkę śmietany. Z folii zrobić paczuszki, zwijając luźno najpierw górne, a potem boczne brzegi. Zawinięcie musi być szczelne, żeby sos nie wyciekał, ale też wokół ryby musi być przestrzeń ( to zapobiegnie wysychaniu ryby). Papilotki z rybą włożyć do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i piec około 12 minut. Podawać od razu.