Home Przepisy Marynowany imbir

Marynowany imbir

by KuchennePrzyprawy.pl

Składniki

  • 250 g młodego, nie zdrewniałego korzenia imbiru
  • 1/2 litra wody (2 szklanki)
  • 250 ml 3% octu ryżowego
  • 1 – 2 łyżki białego cukru
  • 1/4 łyżeczki soli

 

Sposób wykonania:

  1. Obieramy młode części kłącza imbiru ze skórki i szatkujemy je na możliwie cienkie plasterki za pomocą szatkownicy do warzyw lub obieraczki.
  2. Zagotowujemy składniki zalewy.
  3. Osobno zagotowujemy pół litra wody.
  4. Wrzucamy plasterki imbiru do wrzątku, doprowadzamy ponownie do wrzenia i gotujemy krótko, ok. 30 sekund żeby imbir stał się bardziej miękki lecz nie stracił swoich właściwości smakowych i zdrowotnych.
  5. Dokładnie odcedzamy nie wylewając wody z gotowania.
  6. Wrzącą wodą z gotowanego imbiru zaparzamy zieloną lub czarną herbatę, albo słodzimy miodem i wypijamy jako gorący napój leczniczy przy przeziębieniu i grypie
  7. Plasterki imbiru wkładamy do wyparzonego wrzątkiem słoika, zalewamy zagotowaną zaprawą octową, natychmiast zakręcamy.
  8. Powystudzeniu trzymamy w chłodnym miejscu. Jesli zakrętka nie “chwyciła”, to można zagotować słoik tak, jak słoiki z kompotem lub wystarczy trzymać w lodówce.
  9. Imbir nadaje się do jedzenia już po 3 dniach, ale można marynować go dłużej. W zawekowanym słoiku nawet do pół roku.

 

oxm

Może zainteresują Ciebie również....