Składniki:
filet z łososia
kubeczek kwaśnej śmietany (200 ml)
dwie łyżki masła
półtorej szklanki bulionu z warzyw
spora łyżka mąki
sok z cytryny
sól
świeżo mielony pieprz
świeży koperek
Łososia skropić sokiem z cytryny, oliwą z oliwek, natrzeć solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i piec przez ok. 20 minut. Należy zawsze sprawdzić czy mięso nie jest surowe w środku, w razie potrzeby zostawić na ciut dłużej.
W międzyczasie przygotować sos koperkowy. W małym rondelku rozpuścić masło i rozprowadzić z mąką. Następnie dolać bulion i od czasu do czasu mieszając doprowadzić do wrzenia. Dolać śmietanę i wsypać pół kubka drobno posiekanego koperku. Wszystko starannie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Upieczonego łososia polać sosem.
Proste w wykonaniu, niebiańsko pyszne danie.