Home Przepisy Piernik po staropolsku

Piernik po staropolsku

by KuchennePrzyprawy.pl

Świąteczny piernik staropolski, przełożony podgrzanymi powidłami śliwkowymi i oblany prawdziwą czekoladą.Ciasto na ten piernik należy przygotować 5 – 6 tygodni przed świętami, aby zdążyło dojrzeć. Następnie 4 – 6 dni przed świętami należy upiec 3 placki i przełożyć powidłami, aby ciasto zdążyło skruszeć.

Wbrew pozorom ciasto łatwo się przygotowuje, piecze i przekłada, potrzeba tylko troszkę obliczeń matematycznych, aby odpowiednio wcześnie nastawić ciasto do leżakowania, pieczenia, przekładania i na koniec do skruszenia. Bardzo polecam, bo piernik smakuje wyśmienicie, zdecydowanie inaczej niż szybkie pierniki, jest bardziej aromatyczny, pachnący, bardziej zbity, a jednocześnie miękki i delikatny, po prostu świąteczny, staropolski smak.

 

Składniki:

  • 25 dag miodu prawdziwego (dałam wielokwiatowy nektarowy)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 12,5 dag masła
  • 50 dag mąki pszennej
  • 2 małe jajka
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 40 g przyprawy do piernikapiernik

Może zainteresują Ciebie również....