Home Przepisy EZOGELİN ÇORBASI (zupa z soczewicą i kaszą)

EZOGELİN ÇORBASI (zupa z soczewicą i kaszą)

by KuchennePrzyprawy.pl

porcja dla 4 osób

  • 1 cebula
  • 4 łyżki soczewicy czerwonej 
  • 1,5 łyżki bulguru drobnego lub kaszy jęczmiennej
  • 1,5 łyżki ryżu
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • chili w proszku
  • pół łyżeczki czerwonego pieprzu
  • czarny pierz
  • pół łyżeczki kminku
  • 4 szklanki wody
Na patelni roztopić masło. Dodać mąkę i usmażyć, aż mąka zrumieni się. Dodać koncentrat i przyprawy, mieszać jeszcze chwilę. Dodać odrobinę zimnej wody, żeby rozcieńczyć sos.
Obrać i umyć cebulę. Pokroić w drobną kostkę. W garnku rozgrzać oliwę. Dodać cebulę i zeszklić. Wylać wodę i wrzucić bulgur lub kaszę, ryż i soczewicę. Gotować do miękkości. Dodać sos i gotować jeszcze 5min. Udekorować miętą i chili.
zupa

 

Może zainteresują Ciebie również....