Home Przepisy Jagnięcina z czerwoną szałwią

Jagnięcina z czerwoną szałwią

by KuchennePrzyprawy.pl

1 udziec jagnięcy bez kości
10 ząbków czosnku
6 całych główek czosnku
kilka gałązek rozmarynu i tymianku
oliwa
300 ml czerwonego wina
sól, pieprz
garść posiekanej natki pietruszki, czerwona szałwia

 

Przygotowanie

Rozgrzać piekarnik do 200ºC. 10 ząbków czosnku pokroić wzdłuż w drobne igiełki. Udziec ponakłuwać nożem i naszpikować czosnkowymi igiełkami. Posolić i popieprzyć. Zrumienić mięso na gorącej oliwie i smażyć 3–4 minuty z każdej strony. Zrumienione mięso przełożyć do brytfanki, obłożyć całymi główkami czosnku oraz gałązkami rozmarynu i tymianku. Wstawić do piekarnika na 20 minut. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 175ºC.
Zalać jagnięcinę winem i odrobiną wody, doprawić jeszcze do smaku. Piec pod przykryciem z folii aluminiowej ok. 2,5-3 godziny do miękkości, podlewając sosem spod pieczeni. Posypać jagnięcinę natką pietruszki. Upieczony czosnek doskonale smakuje rozsmarowany na kromce chleba.
Włosi na Wielkanoc podają jagnięcinę z młodymi ziemniaczkami i smażonymi karczochami.

80bfc67e7b8831b236c8132d37fa5db6,7,1,21-0-983-768-0

Może zainteresują Ciebie również....