Home Przepisy Jajka egipskie z dukkah

Jajka egipskie z dukkah

by KuchennePrzyprawy.pl

jajkaFeta 80 g

Jajka 4 szt.

Mięta 1 łyżka

Mąka 2 łyżki

Sól – szczypta

cebula czerwona mała 1 szt.

mieszanka dukkah 2 łyżki

natka pietruszki posiekana 1 łyżka

oliwa 60 ml

pieprz – szczypta

pomidorki 5 szt.

sok z cytryny 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:
Najpierw przygotowuję sałatkę: Pomidorki myję dokładnie i przekrawam na ćwiartki. Siekam drobno natkę pietruszki i miętę. Cebulę obieram i kroję w półplasterki. Sałatkę polewam sosem przygotowanym z oliwy, soku z cytryny, soli i pieprzu. Jajka gotuję przez 3 minuty. Po ugotowaniu delikatnie obieram jajka ze skorupek, aby nie uszkodzić białka. Następnie panieruję jajka w mące i smażę w głębokim oleju, aż będą ładnie zezłocone. Po usmażeniu obtaczam je w mieszance dukkah. Jajka układam na sałatce. Dodaję kawałki sera feta i od razu podaję.

Może zainteresują Ciebie również....