Jajka 4 szt.
Mięta 1 łyżka
Mąka 2 łyżki
Sól – szczypta
cebula czerwona mała 1 szt.
mieszanka dukkah 2 łyżki
natka pietruszki posiekana 1 łyżka
oliwa 60 ml
pieprz – szczypta
pomidorki 5 szt.
sok z cytryny 1 łyżeczka
Sposób przygotowania:
Najpierw przygotowuję sałatkę: Pomidorki myję dokładnie i przekrawam na ćwiartki. Siekam drobno natkę pietruszki i miętę. Cebulę obieram i kroję w półplasterki. Sałatkę polewam sosem przygotowanym z oliwy, soku z cytryny, soli i pieprzu. Jajka gotuję przez 3 minuty. Po ugotowaniu delikatnie obieram jajka ze skorupek, aby nie uszkodzić białka. Następnie panieruję jajka w mące i smażę w głębokim oleju, aż będą ładnie zezłocone. Po usmażeniu obtaczam je w mieszance dukkah. Jajka układam na sałatce. Dodaję kawałki sera feta i od razu podaję.