Lekki krem z rzeżuchy jest wspaniałą potrawą dla wszystkich, którym nie chce się spędzać wśród garnków całego upalnego przedpołudnia oraz dla tych, którzy chcą jeść zdrowo i dietetycznie.
Składniki:
2 średniej wielkości ziemniaki
3 pęczki rzeżuchy
1 mały jogurt naturalny
1 średniej wielkości cebula
2 szklanki mleka
80g masła
sól
pieprz
wywar warzywny
Gotujemy 2 szklanki wody z warzywami bulionowymi (lub kostką bulionową).
Kiedy się zagotuje odstawiamy garnek na bok, żeby jego zawartość trochę przestygła.
Ziemniaki oraz cebulę kroimy w drobną kostkę, rzeżuchę pozostawiamy w takim stanie, w jakim jest – nie trzeba jej siekać.
W garnku rozpuszczamy masło i dodajemy do niego cebulę. Zostawiamy na małym ogniu przez 5 minut, żeby się zeszkliła.
Dodajemy ziemniaki, rzeżuchę, mleko i bulion warzywny. Zagotowujemy i zostawiamy pod przykryciem, na średnim ogniu przez 20 minut. Co jakiś czas mieszamy.
Ugotowaną zupę odstawiamy, żeby nieznacznie przestygła, a następnie miksujemy.