Home Przepisy Makaron z pesto i brokułami

Makaron z pesto i brokułami

by KuchennePrzyprawy.pl

Składniki:

  • 1 brokuł
  • 400 g makaronu tagliatelle
  • 1 doniczka świeżej bazyli
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 50 g tartego parmezanu
  • do smaku sól
  • do smaku pieprz

Sposób przygotowania:

  • Weź odetnij z brokuła małe różyczki, a twardą łodygę pokrój w cienkie paseczki.
  • Zagotuj wodę, dodaj odrobinę soli, wrzuć do niej makaron i kawałki łodygi brokuła. 3 minuty przed końcem gotowania makaronu (wg instrukcji na opakowaniu) wrzuć do garnka różyczki brokuła.
  • Odcedź makaron używając sitka lub durszlaka. W czasie, kiedy twój makaron się gotuje, do wysokiego naczynia wrzuć wszystkie składniki na pesto, użyj blendera, aby uzyskać zieloną „papkę”.
  • Odcedzony makaron przesyp z powrotem do garnka. Dodaj pesto i wymieszaj.
  • Przełóż makaron na talerze. Jeśli zostało ci kilka liści bazylii, udekoruj nimi danie.
    pesto

Może zainteresują Ciebie również....